01 oktober 2007

Film som berör

Bild

Jag tycker mycket om att se film på bio. Ibland hinner jag inte se en film just den vecka den har premiär och då händer det att jag missar tillfället att se filmen i en biosalong. Ty då och då visas filmer så kort tid att man nästan måste rusa till biografen för att få se den där.

Så var det förvisso inte med den film jag såg i lördags, på bio, men jag hann inte se den förra året då den gick på bio. Som tur är finns det eldsjälar som driver filmstudior och en sådan gick jag till i lördags. Där fick jag se en film som var en av de bästa jag sett på länge.

Filmen var den tyska "De andras liv". Den var rörande och berörande. En film som varar länge.

Jag kom att tänka på José Saramagos roman "Alla namnen". På baksidan av min bok finns en text som lika väl kunde beskrivit filmen "De andras liv". Så här står det:

"...är en lågmäld, rörande och mörkt humoristisk skildring av den lilla människans uppror mot dogmatism och byråkratisk terror, om ensamhet men också om mod och värdighet. Det är en vacker och mångbottnad allegori som lyser av det svindlande, sparsmakade och ytterst tonsäkra språk..."

Den texten skulle kunna beskriva även den fantastiska filmen "De andras liv".Bild

2 kommentarer:

Lyckliga Grodan sa...

jag som älskar saramago ska nog se den filmen..
alla namnen är en av de många bra böcker han skrivit...

Celia sa...

LG, de är olika men ändå lika. Jag kan verkligen rekommendera filmen.